• КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА ТОПЛОИЗОЛАЦИЯТА?

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА ТОПЛОИЗОЛАЦИЯТА?

       Изборът на топлоизолация за Вашия дом е от съществено значение за благосъстоянието и уюта, в който ще прекарвате ежедневието си. Съвременните топлоизолационни покривки имат и други функции, освен да пазят от студ и от топлина, като например:

-          Дълготрайност- правилно поставената, качествена топлоизолация на практика е вечна.

-          Противопожарна защита.  Това свойство, както става ясно от името му предпазва от появата на пожар или ако все пак възникне такъв пречи на разпространяването му.

-          Звукоизолация- свойството на топлоизолацията да предпазва помещението от ударен и въздушен шум.

-          Парапропускливост. Това е свойство на топлоизолацията, което позволява на стаите и помещенията да „дишат”, като позволяват на влагата да излиза безпрепядствено.

Освен тези качества, които трябва да притежава топлоизолацията, тя също трябва да е влагоустойчива и устойчива на насекоми и химикали.Материали за изолация са следните:

-           Каменна минерална вата.  Тя представлява топлоизолационен материал с минерален произход, произведен чрез разтопяване при висока температура на вулканични скали – доломит, диабаз и базалт. Със специална технология след разтапяне, се обазуват влакна, които се оформят в изолационии плочи.  Каменната минерлна вата е негорима, с висока устойчивост на натиск и много звукоизолираща.

 -          Стъклена минерална вата. Тя представлява топлоизолационен материал с минерален произход и с много високо съдържание на рециклирани суровини, получен чрез разтопяването на пясък и стъклен рециклат. Отново, чрез специална технология, се превръща в изолационни плочи или рула.  Стъклената минерална вата също е негорима и с отлични звукоизолиращи свойства. В сравнения с каменната, тази е с по- ниска устойчивост на натиск.

Това  са материалите, които удовлетворяват всички горепосочени, най – високи изисквания за топлоизолационните материали! Топлоизолационни материали с органичен произход и най- масово използваните у нас са:

-          Стиропор (EPS). Представлява изкуствен органичен полимер, в състава на който влизат около 95% въздух и 5% полистиренови сфери, в които той е затворен. Основното му предимство е високата паропропускливост .

-          Графитна изолация (EPS-Neopor). Представлява EPS, към който са добавени графитни частици. Графитът отразява инфрачервените и UV-лъчите, като по този начин силно намалява топлопроводимостта.

-          Фибран (XPS). Служи за топлоизолация на подове, основи, цокли и евентуално може да се използва и за фасади, за които се знае, че нямат качество на паропропускливост.

          Технологията на монтаж е също едно от най- важните неща, за които  е добре да сме наясно. При полагане върху тухлена конструкция е важно да обърнем внимание на вида на структурата на изолацията. Материалите трябва да са порести и сухи, да попускат пара и да се лепят лесно. При цокъл и бетон е необходимо материалите да са със затворена клетъчна структура. Когато дойде момента на поставяне на мазилка е много важно да знаете, че тя се поставя на абсолютна чиста и гладка основа, без бразди и уронени места по стената. Предлагат се сухи и готови мазилки.

-          Сухите мазилки  се правят от естествени материали, с варово- циментова основа и с различни добавки. Цената им е ниска и голямо предимство е, че са високата паропропускливост, в сравнение с полимерните мазилки. Основният им  недостатък е, че са с много по-ниската устойчивост на атмосферни условия

- Готовите мазилки, познати още, като полимерни или силиконово мазилки се произвеждат на химическа основа . Те са с много добра устойчивост на атмосферните условия, не абсорбират влага и не се влияят от слънчевите лъчи.

                   Топлоизолацията  е толкова важна защото предпазва от изстиване на сградата през студените месеци на годината  и затоплянето ѝ  през летните. Изборът на добра топлоизолация спестява значителни разходи за отопление и охлаждане. В наши дни има голямо разнообразие на топлоизолационни материали, затова  се доверете  на професионалистите, като все пак следите стриктно процеса след като вече сте се запознали с някои тънкости при материалите и поставянето. Фирма Професионал ЕООД – В.Търново – може да Ви предложи качествени материали, на добри цени. Професионалното отношение и съветите, които можете да получите, биха спомогнали както за по-добрият Ви избор, така и за правилното решение на всеки проблем свързан с Вашия ремонт.

 

 

Подобни тагове

саниране строителство енергийна ефективност 2016 2017

Коментари

Note: HTML is not translated!